Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2023 > 29-11-2023

Ședința Camerei Deputaților din 29 noiembrie 2023

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Silviu-Titus Păunescu

  Declarații politice și intervenții ale deputaților: Silviu-Titus Păunescu - declarație politică: Anual, aducem în țară 220 de milioane de litri de lapte din toată Europa!;

Domnul Silviu-Titus Păunescu:

"Anual, aducem în țară 220 de milioane de litri de lapte din toată Europa!"

Dintr-o țară care exporta lapte și produce lactate, România a devenit o țară importatoare și o piață de desfacere pentru întreaga Uniune Europeană, cu un deficit comercial - importuri minus exporturi - crescut de aproape 5 ori în ultimii 10 ani, potrivit datelor INS!

Anual, importăm 220 de milioane de litri de lapte din toată Europa - practic 17 țări exportă pe piața românească și amintesc doar Ungaria, Cehia, Franța, Belgia, Irlanda, Spania sau Grecia, ca să acopăr o paletă geografică vastă.

Ca să înțelegeți, cum stăm, cu adevărat, la firul ierbii, și nu în realitatea politică paralelă, aflată mereu într-o logică electorală defavorabilă cetățeanului, față de momentul 1989, importurile de lapte ale țării noastre au crescut de peste 25 ori, în timp ce producția a scăzut în ultimii 30 de ani la jumătate!

Păi, ne mai putem compara noi cu Germania, țară care figurează printre cele mai importante 20 pe plan mondial, cu o producție totală de 33,1 milioane de tone, adică peste 8.000 kilograme/animal și o producție medie pe locuitor de aproape 400 de litri?! Sau cu Franța, care ocupă poziția a doua la nivelul UE, cu o producție de 25,5 milioane de tone, producția medie pe un animal fiind de 7,2 mii litri și o producție medie pe locuitor de peste 390 de litri? Ori cu Polonia, pe care neomarxiștii de la noi o privesc superior, dar care este unul dintre producătorii importanți la nivel european, realizând o producție de lapte de 14,2 milioane de tone/an, cu un randament pe animal de 6,4 mii kilograme și o producție medie pe locuitor de 370 de litri?!

Păi, România, țara de care vă amintiți o dată la 4 ani, când se apropie alegerile, are o producție de lapte de aproape 4,2 milioane de tone, cu un randament pe animal mult mai mic decât în cazul celorlalte țări importante din Uniunea Europeană, de numai 3,62 mii tone de lapte, producția pe locuitor fiind de 215 litri, ceea ce înseamnă, cât se poate de clar, că avem o slabă dezvoltare a sectorului zootehnic din România față de potențialul considerabil de care dispunem.

În aceste condiții, randamentele cu mult mai mici decât cele înregistrate în sectorul zootehnic din țări cu rezultate notabile în domeniul producției zootehnice fac ca România să importe cantități semnificative de produse agroalimentare, punând în acest sens o presiune mare asupra balanței comerciale cu produse agroalimentare.

Aceasta este realitatea, ci nu cea pe care o prezentați în presa cumpărată din bani publici sau din studiourile televiziunilor de partid!

Evident, soluții sunt, dar cine să le aplice, când prin ministere și instituții în local specialiștilor au rămas doar sinecuriștii, finii și finuțele și amantele?