Adrian Alda
Adrian Alda
Ședința Camerei Deputaților din 12 decembrie 2023
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.3/04-01-2024

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2024 2023 2022
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2020-prezent
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2024 2023 2022
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
11-06-2024
09-06-2021 (comună)
11-05-2021
Arhiva video:2024 2023 2022
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Interogare > Rezultate > 12-12-2023 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 12 decembrie 2023

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Adrian Alda

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:

  Adrian Alda - declarație politică: Turismul rural va beneficia de o dezvoltare mai sustenabilă prin intermediul punctelor gastronomice locale;

Domnul Adrian Alda:

"Turismul rural va beneficia de o dezvoltare mai sustenabilă prin intermediul punctelor gastronomice locale"

Înființarea punctelor gastronomice locale, stabilită de lege, prin votul nostru recent din Camera Deputaților, constituie o nouă premisă sau o șansă generată în plus și, concomitent, necesară revitalizării turismului rural.

Am mai declarat și cu alte ocazii că turismul românesc trebuie să țină seama de tendințele mondiale din domeniu și că este nevoie clară de o resetare a întregii industrii a ospitalității, de poziționare pe alte coordonate, care să combine modelele internaționale de succes cu specificitățile locale. Iar când menționez trendurile mondiale, mă refer atât la strategiile Uniunii Europene privind creșterea prosperității, care pun un accent deosebit pe dezvoltarea lanțului alimentar scurt și pe valorificarea superioară a produselor locale, prin consacrarea conceptului "De la fermă la consumator", cât și la cele adoptate în acest sens de alte state extracomunitare.

Vă mărturisesc că am văzut, în urmă cu foarte mulți ani, acest tip de unitate de valorificare a producției primare locale în Turcia, într-o comunitate rurală, în care se preparau și se serveau produse culinare specifice zonei, direct către consumator. Admit că, la vremea respectivă, m-am gândit că astfel de inițiative nu sunt normate din punct de vedere legislativ. Ulterior, spre surprinderea mea, am aflat că erau fixate prin legi, însă, în opinia mea, cu o încadrare puțin mai lejeră în privința respectării stricte a condițiilor privind siguranța alimentară.

Așadar, în viitorul apropiat al promulgării legii, la noi, vom vorbi și despre garanții de sănătate, dar și despre produse autentice, artizanale, cu mult mai puține E-uri sau chiar deloc, așa cum se gătește încă în multe dintre gospodăriile țărănești tradiționale românești.

Concret, toate produsele culinare din oferta punctelor gastronomice locale se vor pregăti din materiile prime disponibile în zona respectivă, provenite în principal din producția primară de la nivelul propriilor gospodării. Aceste unități destinate hrănirii unui număr de maximum 12 persoane simultan pot fi înființate atât de persoane fizice, cât și de persoane juridice prin înregistrarea la DSVSA, în județul în care vor funcționa.

Deschiderea acestor mici localuri pentru servirea mesei în mediul rural creează un lanț alimentar scurt, realizând, în același timp, tranziția către un sistem nutrițional mai sănătos și mai durabil. De acestea va depinde dinamizarea turismului rural, în special al celui gastronomic, ca factor fundamental de coeziune, contribuind și la reducerea decalajelor dintre zona rurală și cea urbană mică și medie. Pe lângă multiplicarea și diversificarea surselor de venit în vederea dezvoltării armonioase a comunităților locale, mai ales în locurile greu accesibile și populate de oameni cu posibilități materiale mai reduse, aceste tipuri de localuri vor deveni și elemente esențiale ale noului model de socializare în jurul actului culinar tradițional, specific fiecărei zone, fenomen aflat în expansiune la nivel european și mondial.

Sunt convins că, după promulgarea Legii pentru înființarea și funcționarea punctelor gastronomice locale, regiunile defavorizate vor avea șanse sporite de revitalizare. În sprijinul aprecierilor mele, vă reamintesc că turismul este forța motrică a dezvoltării socio-economice, precum și principal sursă de venit pentru multe țări în curs de dezvoltare.

Potrivit Organizației Mondiale a Turismului, acest sector poate juca un rol important în crearea unui viitor mai bun, în care populația întregii lumi va avea acces la servicii convenabile, de calitate, moderne și eficiente.

În concluzie, potențialul nostru turistic de viitor este în creștere, iar România îl va putea exploata la maximum, grație guvernării PSD, datorită căreia a și ajuns în acest punct de performanță economică apreciabilă!

     

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 14 iunie 2024, 2:48
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro