Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2023 > 12-12-2023

Ședința Camerei Deputaților din 12 decembrie 2023

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.48 Nicolae Giugea - declarație politică: "Un decident performant nu trebuie să rezolve probleme, ci să le prevadă și să le preîntâmpine!";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Nicolae Giugea:

"Un decident performant nu trebuie să rezolve probleme, ci să le prevadă și să le preîntâmpine!"

Nu sunt de acord cu ipoteza că un ministru bun este acela care a rezolvat nu știu ce problemă! Un ministru bun este acela care are capacitatea de a anticipa apariția unor probleme și de a lua măsuri înainte ca problemele să apară.

Oare se bucură vreun fermier român că a primit niște mărunțiș ca despăgubiri pentru culturile compromise de secetă? Cu siguranță, nu! Fermierii români s-ar fi bucurat dacă ar fi avut sisteme de irigații și apă, și dacă și-ar fi văzut munca ajunsă în hambare sau la comercializare pe piețe. Oare se bucură vreun fermier român că a primit niște firimituri de compensații pentru deciziile eronate în privința comerțului internațional cu cereale venite din Ucraina? Cu siguranță, nu! Orice fermier român și-ar fi dorit să concureze cu cerealele venite de oriunde din lume, dar concurența să fie loială, corectă.

După atâtea bâlbe și ezitări, după atâtea prejudicii înregistrate de fermieri și industria alimentară românească, ne-am fi așteptat măcar la o schimbare minimală de viziune la nivelul ministerului de care depinde soarta agriculturii românești.

Cine a avut așteptări, s-a înșelat! Problemele amintite sunt doar un cap de listă pentru cele care apar aproape zilnic. Schemele de ajutor pentru industria alimentară vestesc un eșec major. Plățile din fonduri europene pentru fermieri înregistrează întârzieri nepermis de mari. După concurența neloială a cerealelor ucrainene, acum a venit momentul zahărului.

Importul de zahăr din Ucraina, la prețuri și de 7-8 ori mai mici, va distruge și ultimele urme din industria românească a procesării sfeclei de zahăr! Din păcate, actualul ministru al agriculturii nici nu a putut să prevadă, nici nu a luat măsuri și nici nu are soluții la această nouă problemă. Cu siguranță, având asemenea decidenți nepricepuți, șirul provocărilor pentru fermierii români și industria alimentară românească nu se va opri aici. Singurul care poate face ceva este premierul Ciolacu, care poate face un efort și găsește în partidul domniei-sale un om cu adevărat competent care să conducă destinele agriculturii românești. Am încredere că poate să găsească.