Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2023 > 19-12-2023

Ședința Camerei Deputaților din 19 decembrie 2023

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Bogdan-Iulian Huțucă

  Declarații politice și intervenții ale deputaților: Bogdan-Iulian Huțucă - declarație politică: Fără taxe și impozite noi în 2024!;

Domnul Bogdan-Iulian Huțucă:

"Fără taxe și impozite noi în 2024!"

Săptămâna aceasta, bugetul României pe anul următor se află în Parlament, pentru a fi dezbătut și votat. Este un buget care trebuie să asigure echilibrul economiei românești pentru 2024, precum și să aștearnă cadrul pentru dezvoltarea și modernizarea țării și a comunităților locale. În elaborarea acestui buget, regăsindu-ne în contextul unei coaliții de guvernare, Partidul Național Liberal a trasat câteva linii roșii, peste care nu poate trece. Printre acestea, unul dintre cele mai importante principii la care nu vom renunța este neintroducerea unor taxe și impozite noi în 2024.

În acest sens, împreună cu colegul meu liberal, deputatul Florin Roman, am depus un amendament la textul Legii Bugetului de stat, care spune că pe parcursul exercițiului financiar 2024 nu se adoptă/aprobă acte normative cu intrarea în vigoare înainte de 1 ianuarie 2025, prin care se realizează creșteri ale cotelor de impozitare sau lărgirea bazelor de impozitare, în vigoare la data de 1 ianuarie 2024, se elimină sau se reduc facilități existente sau prin care se stabilesc alte impozite și taxe decât cele avute în vedere la fundamentarea veniturilor bugetului general consolidat.

Motivele sunt simple. Cele două proiecte - Proiectul Legii bugetului de stat și Proiectul Legii bugetului de asigurări sociale de stat pentru anul 2024 - au fost construite în baza unui cadru fiscal aplicabil de la data de 1 ianuarie 2024. Așadar, în vederea întăririi disciplinei financiare și a asigurării predictibilității politicii fiscale, este necesară introducerea în Legea bugetului de stat pentru anul 2024 a unei prevederi exprese și explicite privind menținerea unui nivel predictibil de impozitare.

Acesta reprezintă un principiu enunțat și asumat de către Guvernul României și de către Ministerul Finanțelor, și anume, pe parcursul anului 2024, nu se introduc impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi, nu se majorează cele existente și nici nu se lărgesc bazele de impunere, nu se elimină și nu se reduc facilități existente - condiție esențială pentru a asigura o creștere economică solidă și pentru a proteja antreprenorii români și puterea de cumpărare a populației.

PNL a fost ferm în această privință, iar prezentul amendament vine să întărească determinarea noastră de evita împovărarea populației și a mediului de afaceri românesc!