Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2024 > 07-02-2024

Ședința Camerei Deputaților din 7 februarie 2024

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Ioan Mang

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:

  Ioan Mang - declarație politică având ca temă Prioritățile politice și legislative ale noii sesiuni parlamentare;

Domnul Ioan Mang:

"Prioritățile politice și legislative ale noii sesiuni parlamentare"

În primea mea declarație din această nouă sesiune parlamentară, penultima din acest mandat, aș dori să mă refer la câteva dintre prioritățile politice și legislative ale grupului PSD din care fac parte.

În primul rând, ca vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii al Camerei Deputaților, voi acorda o atenție deosebită domeniului energiei, un domeniu care mă preocupă și mă pasionează de mai mult timp.

Așa cum bine știți, Guvernul României, în cadrul ședinței din 21 decembrie 2023, a adoptat Proiectul de Lege privind energia eoliană offshore, acesta intrând în procesul legislativ al Parlamentului. Adoptarea și îmbunătățirea cadrului legislativ pentru demararea exploatării resurselor eoliene offshore ale României este un demers vital în asigurarea independenței și rezilienței energetice a României, fiind, totodată, și o asumare a țării noastre în Planul Național de Redresare și Reziliență. În aceste condiții, Legea offshore-ului eolian este prioritatea noastră în cadrul Comisiei pentru Industrii și Servicii următoarea perioadă.

În al doilea rând, la nivelul grupului parlamentar, avem în vedere o legislație adaptată anului 2024 privind combaterea consumului și a traficului de droguri. Consider că este nevoie de o schimbare de paradigmă: problematica consumului de droguri trebuie tratată ca o chestiune de sănătate publică. În loc să abordăm problema strict din perspectiva unor măsuri coercitive și punitive, care și-au arătat limitele, trebuie să avem o abordare diferențiată: dependența de droguri este o boală, iar oamenii bolnavi se tratează în spitale și centre specializate, în schimb, traficanții se trimit la poliție și la pușcărie.

Pe lista de priorități legislative ale PSD se regăsește și Legea de reglementare a sălilor de jocuri de noroc, celebrele "păcănele".

Am mai spus-o și repet - suntem hotărâți să combatem viciul dependenței de jocurile de noroc! Intenția PSD este ca "păcănelele" să dispară complet din satele și orașele cu mai puțin de 15.000 de locuitori. Aș dori să subliniez aici o nuanță importantă - nu suntem împotriva companiilor sau a antreprenorilor care derulează astfel de afaceri. Noua lege nu trebuie să fie îndreptată împotriva acestora, ci să rezolve și să prevină problemele de ordin social pe care aceste activități le pot produce: bolile psihice legate de dependență, distrugerea familiilor și a vieților omenești, îndatorarea excesivă și chiar falimentul personal al "jucătorilor".

În același context, ne vom apleca atenția și asupra creditelor oferite de IFN-uri. Nu mai putem lăsa ca românii să fie jecmăniți de aceste "instituții" așa-zis financiare, de fapt, niște cămătari cu acte în regulă!

În 2021, Curtea Constituțională a României a decis că Legea plafonării dobânzilor a avut o exprimare neclară și a declarat-o neconstituțională. De atunci, problema a rămas nerezolvată, iar mulți români au ajuns în situații disperate, pentru că nu și-au plătit ratele. Între cazurile dramatice și cerința unei piețe care folosește astfel de împrumuturi, avem obligația de a lua decizia corectă, iar această decizie nu poate fi alta decât plafonarea dobânzilor.

De această dată, trebuie însă să ne asigurăm că vom adopta un text de lege clar și fără ambiguități, astfel încât să nu mai fie atacabil.