Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2024 > 12-02-2024

Ședința Camerei Deputaților din 12 februarie 2024

6. Intervenția domnului deputat Mircia Chelaru cu prilejul împlinirii a 160 de ani de când Parlamentul României a votat Legea pentru organizarea puterii armate a Principatelor Române.

 

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

  ................................................

Așa cum s-a convenit în ședința Biroului permanent și a liderilor de grup, în continuare, îl invit la cuvânt pe domnul deputat Mircia Chelaru, din partea Grupului AUR, pentru o scurtă intervenție.

Insist, domnule Chelaru, să vă încadrați în cele două minute. Două minute.

Mulțumesc.

Domnul Mircia Chelaru:

Vă mulțumesc, domnule, inclusiv Biroului permanent, pentru această onoare și oportunitate de a aduce în discuție un moment de înaltă onorabilitate pentru Parlamentul României, un moment pe care trebuie să-l reactivăm în memoria noastră, inclusiv cea istorică, cât și cea emoțională, pentru că astăzi se împlinesc 160 de ani de când Parlamentul României a votat Legea pentru organizarea puterii armate a Principatelor Române.

Scot în evidență acest aspect, pentru că în expunerea de motive de la acea vreme se aducea în discuție nevoia de întărire a puterii tânărului stat român de a se apăra și de a-și manifesta asupra teritorialității sale deplina suveranitate, deplina proprietate asupra pământului țării, cum spuneam, și mai ales de organizare armată a tinerei națiuni române.

Insist pe această temă, cu toate că timpul e prea scurt, pentru că nu este întâmplător să readucem în conștiința noastră similitudinea zilelor de astăzi și poate că este momentul ca Parlamentul României să gândească întru sine și pentru națiunea română cum să refacem puterea armată a națiunii române.

Aceasta este semnificația zilei.

Mulțumesc pentru îngăduința pe care mi-ați dat-o, de a readuce în memoria dumneavoastră.

Și sunt convins că acest lucru ne unește, pentru că suntem toți într-o cugere și o simțire ca în acele vremuri.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Și eu vă mulțumesc mult.