Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2024 > 13-02-2024

Ședința Camerei Deputaților din 13 februarie 2024

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Bogdan-Iulian Huțucă

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.20 Bogdan-Iulian Huțucă - intervenție având titlul "20 de ani de la înființarea numărului unic 112";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Bogdan-Iulian Huțucă:

"20 de ani de la înființarea numărului unic 112"

Ziua de 11 februarie este importantă pentru angajații din Serviciul pentru Telecomunicații Speciale, dar și pentru toți românii.

Acum 20 de ani, în această zi, 112 devenea numărul unic pentru urgențe din țara noastră, înlocuind numerele 955, 961 și 981, la care puteau fi apelate în mod individual agențiile specializate de intervenție.

Astfel, cu noul număr de urgență 112, s-a simplificat modalitatea de contactare a autorităților, iar apelantul are parte de o asistență personalizată nevoilor sale, în funcție de descrierea situației de fapt, lucru care înainte nu era posibil, fiecare apelant fiind nevoit să știe dinainte de ce servicii specializate are nevoie și să le apeleze pe rând. Acum, prelucrarea informațiilor este mult mai rapidă, iar șansele de a salva vieți puse în pericol au crescut semnificativ.

Operaționalizat în 2004, Sistemul național unic pentru apeluri de urgență, SNUAU, s-a dovedit o modalitate simplă, eficientă și rapidă pentru alertarea serviciilor de urgență, fiind preluate peste 300 de milioane de apeluri de către operatorii Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Conform statisticilor, dacă în anul 2004, peste 90% dintre apeluri nu erau urgențe, astăzi procentul a scăzut sub 50%. Sistemul 112 a țintit permanent noile tehnologii, standarde și practici tehnico-operaționale care ajută la salvarea de vieți, inclusiv utilizând metode avansate de localizare și devenind, astfel, un model de bună practică pentru serviciile de urgență din alte state europene. În anul 2023, operatorii STS ai Serviciului de urgență 112 au preluat 10.489.979 de apeluri, dintre care 53,82% au reprezentat urgențe. Diferența de 46,18% au fost apeluri care nu au necesitat intervenția agențiilor: Ambulanță, Poliție, ISU-SMURD, Jandarmerie sau Salvamont.

Cu această ocazie, doresc să le urez tuturor celor angrenați în funcționarea sistemului de urgență 112 un călduros la mulți ani și le mulțumesc pentru toată activitatea lor, pentru că, datorită lor, românii sunt mai în siguranță în fiecare zi!