Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2024 > 13-02-2024

Ședința Camerei Deputaților din 13 februarie 2024

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.44 Cosmin Șandru - declarație politică: "Maternitatea și grija pentru sănătate nu trebuie taxate!";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Cosmin Șandru:

"Maternitatea și grija pentru sănătate nu trebuie taxate!"

Există categorii vulnerabile pentru care taxarea concediilor medicale cu 10% este injustă. Printre aceste categorii se numără persoanele aflate în concediu de risc maternal și maternitate, bolnavii de cancer și cele care își îngrijesc copiii bolnavi. Susțin cu tărie amendamentul depus de colega Nicoleta Pauliuc, în scopul eliminării impozitului de 10%, aplicat concediilor medicale pentru o categorie de beneficiari. Dorim ca persoanele aflate în concediu de risc maternal și maternitate, bolnavii de cancer și cele care își îngrijesc copiii bolnavi să nu fie împovărate cu această taxă. Impozitul pe concediul medical, introdus prin ordonanță de urgență, la finele anului trecut, va afecta veniturile angajaților care se îmbolnăvesc cu 10%. Există anumite categorii vulnerabile pentru care această taxare este injustă și care va influența negativ procesul de vindecare.

Consider că, în aceste situații delicate, statul trebuie să sprijine și nu să adauge un motiv de îngrijorare în plus pe umerii persoanelor vulnerabile. Îngrijirea persoanelor dragi, maternitatea și grija pentru sănătate nu trebuie taxate!

Niciun bolnav cronic nu alege când să se îmbolnăvească și când să se interneze în spital. Boala cronică de orice fel are o evoluție naturală care nu se supune unor decizii arbitrare. Dacă se observă că se abuzează de concediile medicale, să se declanșeze investigații care să identifice și să pedepsească abuzurile. Dar nu putem fi de acord să fie pedepsiți toți românii, doar pentru că nu au fost identificați cei care abuzează de concediile medicale.

Taxarea cu 10% a concediilor medicale pune o povară în plus pe lângă celelalte pe care le generează un sistem medical aflat în dificultate și mă refer la lipsa fondurilor pentru analizele medicale, problemele legate de găsirea medicamentelor în farmacii sau întârzierile în finanțarea spitalelor și a farmaciilor.

Așa cum a spus și colega mea, care a inițiat amendamentul, sănătatea nu are culoare politică. Consider că a fost o eroare în această ordonanță cu impozitarea concediilor medicale și susțin amendamentul, pentru a elimina o inechitate.

Amendamentul a fost depus la Comisia pentru muncă și la Comisia de buget-finanțe și vizează toate concediile medicale - și cele de maternitate și cele de îngrijire a copilului, pentru că omul a contribuit în perioada cât a lucrat. Nu de bună voie își ia un pacient oncologic un concediu medical, ci pentru că este obligat de situație să meargă la doctor.

Îmi doresc ca toți colegii din Parlamentul României, indiferent de culoarea politică, să susțină acest amendament.