Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2024 > 13-02-2024

Ședința Camerei Deputaților din 13 februarie 2024

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.45 Sebastian-Ilie Suciu - declarație politică despre "Soarta grea a fermierului român";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Sebastian-Ilie Suciu:

"Soarta grea a fermierului român"

Aș vrea să vă atrag atenția asupra eternei probleme nerezolvate a țăranului român. Agricultura românească se află la răscruce. Pe de o parte, suntem etichetați ca "grânarul Europei", un titlu măgulitor, datorat suprafețelor extinse de teren arabil și potențialului agricol însemnat al țării. Pe de altă parte, realitatea în teren arată o imagine mult mai nuanțată și, din păcate, mai puțin optimistă.

După cum reiese din datele publice, sectorul agricol este prins între falimentul a aproape un sfert din fermele românești și o rată de sărăcie îngrijorătoare care afectează 20% din populația țării. Conform datelor prezentate, majoritatea afacerilor de familie din domeniul agricol sunt în pragul falimentului. Aceasta este o realitate sumbră și o mărturie a provocărilor cu care se confruntă fermierii români, în încercarea de a-și susține afacerile.

Eșecul acestor ferme nu este doar un semn al dificultăților economice, ci și un eșec al guvernărilor care au asistat nepăsătoare la căderea unui sector cu un potențial uriaș. Agricultorii români, în loc să fie susținuți, sprijiniți, sunt tratați ca niște infractori, le sunt puse bețe-n roate.

Dacă un fermier vrea să ajungă pe piața românească, pentru a-și vinde produsele, trebuie să apeleze la tot felul de manevre. Dar, dacă un mare lanț străin vrea să vină în România, să vândă, totul merge ca uns. În ciuda faptului că, în teorie, țara noastră ar putea să hrănească întreaga Europă, realitatea este că toți cei care depind de sectorul agricol se luptă cu sărăcia și nu au acces la resursele necesare pentru a-și asigura o viață decentă.

Fermierii români au nevoie de mecanisme care să încurajeze tinerii să se implice în agricultură, oferindu-le oportunități de formare profesională și acces la tehnologii moderne. Prin revitalizarea sectorului agricol la nivel de bază și sprijinirea inovației și antreprenoriatului în rândul fermierilor români, se pot deschide noi perspective pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii românești. Dar pentru aceasta trebuie să existe deschidere din partea Guvernului, trebuie să fie apărate la Bruxelles interesele fermierului, ale țăranului român, nu cum s-a întâmplat până acum. Avem printre cele mai mici subvenții, deși avem un potențial enorm în agricultură.

Fermierii mai au nevoie de adoptarea unor măsuri care să faciliteze accesul la piețele locale și internaționale, care pentru produsele românești ar putea reprezenta o soluție vitală. Dar cine să o facă? PSD și PNL? Aceste partide au pus cerealele din Ucraina pe primul loc, preferând să omoare agricultura românească. Crearea de lanțuri scurte de aprovizionare, susținerea piețelor locale și promovarea produselor autentic românești pot contribui la creșterea veniturilor pentru micii fermieri și la reducerea sărăciei în mediul rural.