Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2024 > 20-02-2024

Ședința Camerei Deputaților din 20 februarie 2024

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Alin-Gabriel Apostol

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:

Alin-Gabriel Apostol - declarație politică: Ciucă recunoaște că PSD și PNL se ocupă doar de cum să obțină mai multe voturi în alegeri, și deloc de problemele țării!;

Domnul Alin-Gabriel Apostol:

"Ciucă recunoaște că PSD și PNL se ocupă doar de cum să obțină mai multe voturi în alegeri, și deloc de problemele țării!"

Citez din ce a zis domnul Ciucă acum câteva zile: "Ocupăm spațiul public cu un subiect care se rostogolește și așa de foarte mult timp și, până la urmă, trebuie să vedem și celelalte probleme care sunt pe agenda guvernamentală și trebuie rezolvate".

Deci zice negru pe alb că se ocupă doar de acest subiect, al comasării alegerilor și că sunt multe alte probleme pe agenda guvernamentală de care nu se ocupă nimeni.

O altă întrebare pe care ar trebui să ne-o punem este de ce nu se ocupă nimeni.

Pentru că zeci de mii de oameni din administrația publică băgați de PSD și PNL în ultimii 34 de ani se ocupă doar cum să facă ca PSD-ul și PNL-ul să rămână în continuare la guvernare. Pentru că ei sunt legați ombilical de PSD și PNL și pentru că în privat nu poți să tai frunză la câini.

E-Rețeta.

În timp ce PSD și PNL se chinuie cum să scoată cât mai multe voturi de la cetățeni, USR se luptă ca cetățenii să aibă servicii publice mai bune. Cred că toată lumea s-a dus cel puțin o dată la medicul de familie și cardul de sănătate nu a funcționat. Sistemul nu merge pentru că este prost gândit și prost executat. Știți voi, de Ghiță, fugarul, prietenul lui Ponta, consilierul lui Ciolacu.

Soluția actuală înseamnă că tu îți instalezi programul principal pe calculator și niște interfețe, niște programe secundare care comunică cu Sistemului Informatic Unic Integrat. Dar soluția asta nu are cum să funcționeze decât punctual și dă foarte multe probleme. Pentru că nevoile se schimbă și, deci, trebuie să schimbi programele. Și orice schimbare duce la probleme. Probabil așa a fost gândită cu intenție, ca cei care au dezvoltat sistemul să continue să întrețină sistemul, pe bani mulți și publici, evident.

Înainte sa fiu deputat, am fost dezvoltator software. Și acum 20 de ani lucram chiar pe dosarul pacientului pentru mari clinici din Franța. Și lucram chiar pentru integrarea cardului de sănătate francez la acest dosar al pacientului.

De aceea, noi propunem o soluție modernă și simplă, care nu necesită mari schimbări și, deci, necesită foarte puțini bani - o platformă unică de comunicare cu Sistemului Informatic Unic Integrat care poate fi accesată de pe orice dispozitiv, fără să instalezi nimic, dar cu o conexiune securizată.

Putem să ne întrebăm, că deja avem prescripție electronică. Dar am să vă citez dintr-un ordin ministerial: "Casele de asigurări de sănătate vor atribui furnizorilor de servicii medicale, respectiv medicilor care au încheiate convenții pentru prescriere de medicamente un număr de prescripții medicale electronice online și offline, generat automat de Sistemul informatic pentru prescripția electronică".

Deci sistemul generează coduri numerice pentru niște prescripții care nu știm cum vor fi făcute, cum vor fi prescrise și când vor fi prescrise.

Aceasta este diferența dintre electronic sau digital și digitizat. Adică, pe de o parte, îți generez un cod pe care-l folosești fizic sau electronic printr-un fișier sau digitizat atunci când înregistrezi și stochezi informații și acte medicale.

Toate aceste date pot fi atașate în viitor dosarului pacientului. Și singură mea speranță este că nu-l va dezvolta tot un Ghiță, mufat la bani publici, sau că nu-l va gestiona administrația PSD-PNL, care nu are nici habar și nici dorința de a face lucruri corecte în domeniul digitalizării.

Vă mulțumesc.

Alin Apostol, deputat al USR.