Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2024 > 20-02-2024

Ședința Camerei Deputaților din 20 februarie 2024

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.26 Bogdan-Iulian Huțucă - declarație politică intitulată "Partidul Național Liberal este motorul atragerii fondurilor europene";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Bogdan-Iulian Huțucă:

"Partidul Național Liberal este motorul atragerii fondurilor europene"

Eficiența Partidului Național Liberal la guvernare este dovedită în fiecare zi, prin cifre concrete. Datorită măsurilor luate de Marcel Boloș, fostul ministru al investițiilor și proiectelor europene, România a reușit să atragă peste 95% din banii europeni alocați în exercițiul financiar 2014-2020.

Astfel, țara noastră a încasat 22,846 miliarde de euro din alocarea finală de 24,071 miliarde de euro. Foarte important de știut este locul de unde am plecat. La preluarea portofoliului de către Partidul Național Liberal, în noiembrie 2019, România reușise să atragă doar 32,34% din totalul fondurilor europene alocate. În aproximativ un an de zile, până în decembrie 2020, PNL a dus absorbția la 50,3%. După alți doi ani, în 2022, PNL a preluat portofoliul MIPE pentru a doua oară, pentru România însemnând cel mai prolific an în domeniul fondurilor: timp de un an, în România au intrat, în fiecare zi, câte 31 de milioane de euro. Pentru cele 46 de miliarde euro alocate României în Politica de Coeziune 2021-2027, niciunul dintre cele 16 programe nu era gata. Ministrul a reușit să primească aprobarea pentru toate în doar șase luni. Separat, cele două cereri de plată din PNRR pentru care România a primit bani au fost trimise în mandatul său - 6 miliarde euro.

Partidul Național Liberal și-a asumat o misiune grea, dar pe care este determinat să o ducă la bun sfârșit, și anume, modernizarea României și racordarea sa la cele mai înalte standarde de calitate a vieții pe care le regăsim în Uniunea Europeană. Pentru atingerea acestui deziderat, fondurile europene sunt vitale, de aceea atragerea lor în proporție cât mai mare a fost o prioritate a PNL. Prin onestitate, muncă și promovarea unei resurse umane foarte bine calificate, am reușit să avem rezultate și să aducem o schimbare în viața comunităților locale, dar și în cea a fiecărui individ în parte.