Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2024 > 20-02-2024

Ședința Camerei Deputaților din 20 februarie 2024

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.60 Florian-Claudiu Neaga - declarație politică având tema "Concediul medical, între necesitate și acordarea abuzivă";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Florian-Claudiu Neaga:

"Concediul medical, între necesitate și acordarea abuzivă"

Am atras atenția, în multe rânduri, cu privire la faptul că sunt situații în care anumite decizii din sistemul de sănătate, uneori chiar reforme structurale sau normative tehnice, sunt elaborate, adoptate și implementate fără a se lua în calcul și opinia specialiștilor din sănătate, a medicilor, cei care sunt alături de pacienți de la etapa diagnosticării și pana la vindecare.

Am subliniat și explicat cu fiecare oportunitate că este anormal să reformăm sănătatea fără a purta dezbaterile cu cele mai importante părți implicate în mod direct în acest proces, medicul și pacientul. În același capitol se încadrează și modificarea normativelor privind construcția viitoarelor spații cu destinația unităților sanitare, precum și recentul caz referitor la impozitarea tuturor concediilor medicale.

În acest context, Ministerul Sănătății a inițiat deja demersurile pentru eliminarea impozitării concediilor medicale acordate, spre exemplu, pacienților care suferă de cancer, explicând faptul că, la procesul decizional privind implementarea acestei noi taxe, Ministerul Finanțelor nu a solicitat niciun punct de vedere din partea Ministerului Sănătății.

De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a solicitat realizarea unui grup de lucru între Ministerul Finanțelor și Ministerul Sănătății, pentru identificarea, în regim de urgență, a soluțiilor privind modalitatea acordării concediilor medicale în special pentru pacienții cu boli grave și pentru femeile însărcinate.

Însă, pe lângă aceste situații normale, există într-adevăr și situații în care o serie de medici din spitale și ambulatorii sau medici de familie acordă un număr foarte mare de concedii medicale, motiv pentru care, personal, consider mai oportună inițierea unei analize privind identificarea acestor situații punctuale și luarea măsurilor care se impun pentru remedierea acestor anomalii.

Acest proces reprezintă însă una dintre atribuțiile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, instituție care deși a trecut, în ultima perioadă, prin mai multe schimbări de management, încă nu a reușit să își canalizeze resursele, în vederea demarării unor acțiuni de verificare a acestor probleme.

În acest sens, doresc să închei prin a sublinia faptul că am solicitat, printr-o interpelare adresată conducerii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, o implicare sporită în remedierea acestei situații și demararea unei analize care să identifice situațiile în care s-au acordat abuziv sau incorect concedii medicale și introducerea unor reglementări stricte privind modul de acordare, dar și respectarea de către pacienți a tratamentului recomandat.