Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2024 > 20-02-2024

Ședința Camerei Deputaților din 20 februarie 2024

11. Intervenția domnului deputat Cătălin-Zamfir Manea, cu ocazia împlinirii a 168 de ani de la dezrobirea romilor.

 

Domnul Alfred-Robert Simonis:

  ................................................

Stimate colege,

Stimați colegi,

Permiteți-mi să vă rog să acceptați o intervenție din partea domnului deputat Cătălin Manea, deputatul minorității rome, cu ocazia Zilei dezrobirii romilor.

Domnul Cătălin-Zamfir Manea:

Mulțumesc frumos.

Stimate domnule președinte al Camerei Deputaților,

Stimați colegi,

Astăzi, 20 februarie, este o zi importantă, atât pentru noi, minoritatea romă, cât și pentru România. Acum 168 de ani, mai exact la 20 februarie 1856, se consfințea practic ultimul act juridic de dezrobire a romilor din România, domnitorul Țării Românești din acea perioadă, Dimitrie Barbu Știrbei, făcând acest lucru posibil.

Practic, romii, de la prima lor atestare documentară pe teritoriul țării noastre, din anul 1385, și până în anul 1856, aproximativ patru secole și jumătate, au fost ținuți în robie.

Eu cred că este un moment extrem de important pentru noi, Parlamentul României, pentru noi, cei care reprezentăm poporul român aici, în forul legislativ, să regândim măsurile pentru comunitățile de romi din România, să avem o nouă viziune, o nouă abordare politică care trebuie să aibă la bază în mod necesar o voință politică ce ar trebui să determine progrese în următoarea perioadă pentru comunitățile de romi.

În calitate de reprezentant al comunității rome în Parlamentul României am datoria ca vocea comunităților de romi să fie auzită.

Copiii noștri au nevoie de educație și în această zonă vă asigur că nu sunt suficiente eforturile pe care le-am făcut doar pentru a le crea acces. Aici trebuie să venim cu măsuri concrete pentru a-i menține pe acești copii de etnie romă pentru o perioadă cât mai lungă de timp în sistemul educațional.

Comunitățile de romi au nevoie în continuare de sprijinul primarilor dumneavoastră, de sprijinul președinților consiliilor județene, de sprijinul instituțiilor și autorităților deconcentrate, pentru a fi puși în legalitate, cu acte de identitate și cu acte de proprietate.

Comunitățile de romi practic trebuie să aibă acces la serviciile medicale, trebuie să facem tot ceea ce depinde de noi pentru a dezvolta aceste comunități într-un mod echitabil.

Închei prin a vă spune că anul trecut, la inițiativa mea și cu sprijinul colegilor din cadrul Grupului parlamentar al minorităților naționale, am adoptat o lege, Legea pentru înființarea primului Muzeu Național de Istorie și Cultură a Romilor din România, o instituție extrem de importantă pentru noi, minoritatea romă, dar, din păcate, astăzi, 20 februarie, această instituție încă nu a fost înființată, să spunem, în mod real. Este înființată prin lege, dar, potrivit dispozițiilor din acel proiect de lege, Guvernul României trebuia să ne fi alocat un imobil cu destinația muzeu.

Iar o altă măsură pe care vreau s-o menționez și care consider că este o reparație morală pentru minoritatea noastră o regăsim în art. 88 alin. (5) din Legea învățământului preuniversitar, care prevede că oferta națională de discipline opționale, atât pentru învățământul gimnazial, cât și pentru cel liceal, cuprinde și disciplina intitulată "Istoria, robia și deportarea romilor".

Vă mulțumesc mult.

Iar, în numele minorității rome, vă asigur de tot respectul pe care noi îl purtăm României și românilor.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Vă mulțumesc.