Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2024 > 20-02-2024

Ședința Camerei Deputaților din 20 februarie 2024

13. Supunerea la votul final:  
  13.5 Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 189/2022 privind modificarea art. VIII alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 39/2022 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul gestionării financiare a fondurilor europene și pentru adoptarea unor măsuri privind beneficiarii de fonduri europene și modificarea altor acte normative (PL-x 105/2023) (adoptat);
 
consultă fișa PL nr. 105/2023

 

Domnul Alfred-Robert Simonis:

  ................................................

5. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 189/2022 privind modificarea art. VIII alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 39/2022 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul gestionării financiare a fondurilor europene și pentru adoptarea unor măsuri privind beneficiarii de fonduri europene și modificarea altor acte normative; PL-x 105/2023.

Vot, vă rog.

205 voturi pentru, 54 de abțineri. Adoptat.

Explicarea votului, domnul Cristian Brian.

Domnul Brian Cristian:

În timp ce Parlamentul votează pentru legi care introduc programe pentru prevenția bolilor și screening, minunata noastră guvernare a introdus în 2024 și "taxa pe boală", și "taxa pe prevenirea bolii". Mă refer aici la facilitățile fiscale introduse de Parlament pentru programe de sănătate, pentru programe de recuperare terapeutică și pentru programe de sport.

Practic, acea deducere fiscală votată de Parlament a fost eliminată, scoasă de guvernarea PSD-PNL, după mai puțin de un an în care a fost în vigoare.

Este foarte clar că această guvernare cinică, care cheltuiește în neștire banii românilor, face orice să-i recupereze și taxează nu doar boala, dar și prevenția bolii.

Am aici o inițiativă legislativă care corectează această inepție și crește din nou pragul de deductibilitate fiscală, de la cei 100 de euro, la care ne-a redus guvernarea PSD-PNL, la 400 de euro, exact cum a fost în forma inițială, propusă de USR și votată de această legislatură.

Stimați colegi,

Dacă vă pasă de sănătatea românilor, semnați această inițiativă și tăiați banii de la speciali, de la pensii speciale, dați banii pentru sănătatea și bunăstarea românilor.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

 

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Mulțumesc.