Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2024 > 27-02-2024

Ședința Camerei Deputaților din 27 februarie 2024

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Silviu-Titus Păunescu

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.49 Silviu-Titus Păunescu - declarație politică: "Apărarea României, lăsată pe mâna amatorilor";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Silviu-Titus Păunescu:

"Apărarea României, lăsată pe mâna amatorilor"

Cu un conflict deosebit de agresiv la granițele României, cu implicații politice care, cu siguranță, vor afecta nu numai zona aceasta de Europă, ci întreaga ordine mondială, țara noastră riscă să repete istoria, jucând aceleași cărți, precum în perioada interbelică - acelea ale corupției instituționalizate, ale lipsei de anticipație politică, dublate de personaje decidente care, de cele mai multe ori, chiar dacă ocupă funcții extrem de importante în ceea ce privește arhitectura de securitate a țării, nu sunt calificate, altcumva decât politic, pentru acest lucru. Iar cum la noi, capacitatea politică este sinonimă nu cu competența, ci cu hoția, cu neseriozitatea, rețeta pentru un eșec de proporții în cazul angrenării într-un conflict este perfectă.

Programele de înzestrare au fost demarate târziu, cu multiple întârzieri, evitându-se cu obstinație contractele G2G, astfel că, la nivel de flotă suntem insignifianți, cu 2 fregate trimise la casat de către britanici, dar valorificate pentru comisioane grase de lumea politică de la noi, cu un submarin nefuncțional, câteva NPR-uri din anii ‘80, un "Mărășești" care încă nu și-a definit statutul și, recent, două nave de deminare. Rachetele antinavă ale bateriilor de coastă sunt din anii 60-70 și prezintă nesiguranță în exploatare, de artilerie, nu cred că e cazul să reamintesc. La fel, pentru Delta Dunării, cele câteva monitoare dotate cu turele de tancuri T-34 nu vor face diferența într-un eventual conflict în care va trebui să rezistăm minim o săptămână, până când birocrația NATO va fi depășită, iar angrenajul articolului 5 va începe să se miște. Desigur, întârzieri vor fi produse și de infrastructura rutieră. De apărarea antiaeriană, nu mai amintesc, deoarece pare a fi o glumă proastă - dronele zboară libere acum, pe timp de pace, pe cerul României...

Infrastructura spitalicească, infrastructura pentru protejarea populației, la fel, glume sinistre, acum, pe timp de pace, darămite pe timp de război?!

Știm cu toții cum s-a ajuns aici - printr-o incompetență susținută timp de 30 de ani!

Este timpul să reconstruim România într-o țară sigură pentru români!