Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2024 > 27-02-2024

Ședința Camerei Deputaților din 27 februarie 2024

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Ioan Mang

  Declarații politice și intervenții ale deputaților: Ioan Mang - declarație politică intitulată Cum poate beneficia România de lista comună PSD - PNL pentru Parlamentul European;

Domnul Ioan Mang:

"Cum poate beneficia România de lista comună PSD - PNL pentru Parlamentul European"

Printre preocupările importante ale Camerei Deputaților în această legislatură s-au numărat și inițiativele cu privire la promovarea unor surse mai curate de energie, sustenabile, dar care, în același timp, să nu pună în pericol securitatea energetică a României.

În climatul legislativ actual de la nivel european, consider că abordarea noastră a fost și este una constructivă, dar și echilibrată, și înțeleaptă.

Măsurile necesare de protecție a mediului nu pot fi impuse din pix și din birou, ci trebuie luate prin dialog cu cei direct afectați de ele.

Am văzut acest lucru și cu ocazia protestelor recente și motivate ale agricultorilor, finalizate într-un mod fericit, în urma discuțiilor dintre reprezentanții acestora și prim-ministrul Marcel Ciolacu, care au dus la soluții și măsuri benefice pentru noi toți. Pentru noi toți, pentru că a proteja agricultorii nu înseamnă doar a sprijini antreprenorii în perioade de criză, ci înseamnă și a apăra sectoare întregi și interconectate, care contribuie la securitatea alimentară a României.

În acest context, zilele trecute, agricultorii europeni au organizat un nou protest la Bruxelles.

Desigur, Comisia Europeană a cedat deja în anumite privințe și cu anumite măsuri, precum retragerea unor cote aberante de utilizare a unor pesticide, măsuri care, în primul rând, nu trebuiau luate. Vom vedea ce se întâmplă și cu inițiativele, născocite prin birouri la Bruxelles, privind impunerea unor cote anuale de terenuri pe care fermierii vor trebui să le lase nelucrate.

Este puțin probabil, cred eu, să se mai întâmple lucruri esențiale în actualul mandat de la Bruxelles, însă pachetul legislativ denumit Green Deal va fi iarăși promovat la finalul acestei veri, iar riscurile pentru multe sectoare ale economiei, pentru angajați și, iarăși, pentru noi toți, se vor multiplica!

De aceea, eu cred și sper că o listă comună de europarlamentari români de centru stânga și de centru dreapta va asuma nu lupta împotriva măsurilor bune pentru mediu, de care avem nevoie, ci lupta pentru măsuri echilibrate, atent programate, și nu grăbite, dar mai ales luate numai prin dialog cu cei afectați.

Eu am dat astăzi exemplul fermierilor, dar mai există și alte sectoare, precum transporturile, construcțiile și, desigur, industria, pe care dacă nu suntem atenți, le vom sacrifica pe altarul unor ideologii așa-zise verzi, iar apoi, nu doar la Bruxelles, ci peste tot în Europa, ne vom plânge de competiția neloială a altor state, de neputința noastră economică, de faptul că alte țări nu joacă după reguli, deși aceste reguli par dictate, cum spuneam, de ideologie, și nu de realitate sau de nevoi. Nimic făcut sub imperiul urgenței, al isteriei și al dogmatismului nu poate fi cu adevărat folositor.

Din acest motiv, cred că viitorii noștri europarlamentari vor trebui să promoveze împreună și cu multă energie - dând cu această ocazie și un bun exemplu de cooperare transpartinică, mai rar găsit în Europa - măsuri care să nu afecteze sau chiar să distrugă sectoare economice întregi, ci, dimpotrivă, măsuri de care România să beneficieze.

Este o șansă pe care îmi doresc mult să nu o ratăm și pe care, împreună, cred că o putem fructifica.

      ................................................
Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 38/2023 pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul furnizării de servicii publice electronice aferente înmatriculării vehiculelor în România (PL-x 439/2023) (rămas pentru votul final).  

Domnul Ioan Mang:

Raport comun asupra Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 38/2023 pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul furnizării de servicii publice electronice aferente înmatriculării vehiculelor în România

Comisia pentru industrii și servicii, Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranța națională și Comisia pentru transporturi și infrastructură au fost sesizate, spre dezbatere în fond, în procedură de urgență, cu Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 38/2023 pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul furnizării de servicii publice electronice aferente înmatriculării vehiculelor în România, trimis cu adresa PL-x 439 din 26 iunie 2023.

Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și Social, Comisia pentru administrație și amenajarea teritoriului și Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale au avizat favorabil proiectul de lege, în ședințe separate.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal pentru conceperea, operaționalizarea și gestionarea unei aplicații prin care cetățenii care doresc să înmatriculeze un vehicul, să transcrie dreptul de proprietate sau să radieze un vehicul, să poată face acest lucru fără a mai fi nevoie să se deplaseze la un sediu al serviciilor de înmatriculare. Aplicația va fi gestionată de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări din Ministerul Afacerilor Interne și va permite cetățenilor să introducă un set minim de date necesare identificării vehiculului.

Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a dezbătut proiectul de lege în ședința din 12 septembrie 2023.

Comisia pentru transporturi și infrastructură a dezbătut proiectul de lege în ședința din 20 septembrie 2023.

Comisia pentru industrii și servicii a dezbătut proiectul de lege în ședința din 3 octombrie 2023.

Comisia juridică, de disciplină și imunități a examinat proiectul de lege în ședința din 16 octombrie 2023.

În urma dezbaterilor și a opiniilor exprimate, membrii celor patru comisii au hotărât, cu unanimitate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaților adoptarea proiectului de lege, în forma adoptată de Senat.

În raport cu obiectul și conținutul reglementării, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.