Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2024 > 19-03-2024

Ședința Camerei Deputaților din 19 martie 2024

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.16 Adrian Alda - declarație politică: "PSD modernizează agricultura împreună cu fermierii, și nu împotriva lor!";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Adrian Alda:

"PSD modernizează agricultura împreună cu fermierii, și nu împotriva lor!"

Măsurile pe care Guvernul Ciolacu le-a agreat și le-a implementat, până acum, pentru dezvoltarea, susținerea și modernizarea domeniului agricol sunt dovada clară că PSD nu a aruncat nici vorbe în vânt și nici nu a fluturat doar principii în spațiul public, ci a trecut cu seriozitate la treabă și va continua să o facă atât timp cât se va afla la guvernare sau la conducerea acestui sector important de producție.

Și eu, și colegii mei social democrați suntem convinși și deciși să contribuim la modernizarea agriculturii împreună cu fermierii, și nu împotriva lor! Din aceste motive, i-am ascultat mereu cu atenție și le-am integrat în calculele noastre politice toate punctele de vedere. În completarea exigențelor Uniunii Europene privind reducerea poluării mediului înconjurător, decizie cu care orice guvern din Europa este de acord, cât și majoritatea investitorilor români în agricultură, noi am negociat cu ei măsurile și politicile publice solide pe care le-am implementat, tocmai ca să nu blocăm dezvoltarea acestui sector ocupațional prioritar.

De asemenea, prin deschiderea manifestată constant de conducerea PSD și de toți titularii social democrați ai portofoliului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ne propunem să le redăm oamenilor și încrederea în capacitatea Uniunii Europene de a asigura condiții optime de lucru în domeniul agrar, necesare profitului acestora. În opinia noastră unanimă, nu este doar normal, ci și de bun-simț să le ascultăm agricultorilor punctele de vedere, pentru că asupra lor vor avea efecte reformele pe care le adoptăm. Ascultând cu atenție tot ceea ce au de spus acești oameni, ni s-a oferit importanta șansă să construim corect și trainic premisele necesare creșterii afacerilor lor, mai mici sau mai mari.

În plus, dragi fermieri, vă voi devoala faptul că toate hotărârile noastre au fost luate și cunoscând impactul concret al lor. Da, vă confirm că s-au făcut și continuă să se realizeze analize ample, studii de impact și chiar unele proiecte pilot, după caz, de către specialiștii din domeniu, astfel încât orice nouă măsură să nu provoace nici măcar o altă povară suplimentară pentru agricultori. Iar în cazul în care legislația europeană este strictă, am oferit mereu o serie de compensații, pentru a evita atât pierderile de orice fel, cât și încălcarea principiilor pieței libere.

În paralel, Cabinetul Ciolacu lucrează ca să-și ducă la îndeplinire și promisiunea ce vizează reducerea exponențială a birocrației din acest domeniu. Noi, social democrații, considerăm că și timpul acestora este foarte important și prețios și nu trebuie irosit cu proceduri birocratice suplimentare. În acest sens, avem în plan simplificarea formularelor, respectând însă criteriile comunitare. Și pentru că am adus în discuție unele proceduri administrative naționale încă exagerate, trebuie să explic că acestea mai există din cauza corelării cu cele externe. Legat de acest fond birocratic, dar și din practică, cu toții constatăm că este nevoie de o distribuție a fondurilor europene pentru o agricultură cât mai echitabilă între țările membre.

PSD, prin parlamentarii și europarlamentarii săi, alături de reprezentanții familiei politice social democrate europene protejează activitatea fermierilor în Uniunea Europeană și va continua să facă acest lucru și în următorii 5 ani. În acest scop, vom întreprinde noi demersuri care să încurajeze dezvoltarea investițiilor în mediul rural, în așa fel încât nivelul de trai de la sate să crească și să ajungă la fel ca cel din orașe, iar tinerii fermieri să nu mai migreze către urban. Unul dintre aceste demersuri este crearea de posibilități necesare creșterii producției. Aceeași importanță are, pe agenda noastră, și modalitatea prin care putem asigura forme de sprijin pentru acest domeniu pe timpul oricărui tip de criză. Fie că vom mobiliza instrumentele interne, fie pe cele comunitare sau cumulul acestor două, PSD este pregătit să pună la dispoziția fermierilor cele mai adecvate soluții.

Nu în ultimul rând, vrem să ne asigurăm că alocăm suficiente resurse pentru a sprijini investitorii din agrar în procesul pe care îl presupune tranziția spre o economie cu emisii reduse de carbon.

Prin această serie de propuneri, cu care ne prezentăm în fața agricultorilor, și mai ales că multe dintre ele își produc deja efectele, PSD demonstrează că este partidul faptelor, nu al vorbelor! Din aceste raționamente, fermierii au început noul an agricol în cele mai bune condiții. Mai mult, pentru că premierul Marcel Ciolacu și ministrul social democrat al agriculturii, Florin Barbu, și-au respectat toate angajamentele luate în fața agricultorilor, aceștia au șanse crescute în competiția cu cei europeni.

În concluzie, retorica "votului util" pentru a câștiga suportul populației se dovedește din nou că nu a fost niciodată o practică a social democrației, ci specifică opozanților noștri politici!

Faceți alegerile cele mai indicate, la următoarele tururi de scrutin, în deplină cunoștință de cauză și, desigur, în favoarea dezvoltării țării noastre, dragi români!