Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2024 > 19-03-2024

Ședința Camerei Deputaților din 19 martie 2024

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.57 Florian-Claudiu Neaga - declarație politică având ca temă "Alocarea bugetară pentru sănătate poate atinge media Uniunii Europene în viitoarele exerciții bugetare".  

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Florian-Claudiu Neaga:

"Alocarea bugetară pentru sănătate poate atinge media Uniunii Europene în viitoarele exerciții bugetare"

În cei trei ani de mandat pe care i-am parcurs până în prezent, am susținut de fiecare dată faptul că avem nevoie de strategii integrate și intercorelate, care să pună în centrul dezbaterilor din cadrul sistemului sanitar in principal pacientul, cât și nevoile personalului sanitar, dar și necesitatea dezvoltării si modernizării tuturor unităților sanitare, fie că vorbim despre marile centre medicale, despre spitale județene sau orășenești, ambulatorii sau cabinete de medicină de familie.

Recent, în cadrul dezbaterilor care au loc la nivelul actorilor implicați în dezvoltarea sistemului sanitar din țara noastră, alături de reprezentanți ai autorităților centrale și locale, reprezentanți ai pacienților, manageri de spitale, medici, farmaciști și reprezentanți ai asociațiilor industriei farmaceutice, s-a discutat pentru a se elabora o formulă prin care domeniul sănătății să beneficieze de o alocare bugetară viitoare de aproximativ 9% din PIB.

Din postura de medic specialist cu o experiență de peste 20 de ani, cunoscând provocările zilnice chiar de la nivelul unei secții de spital, de la patul bolnavului, atât din punctul de vedere al cadrelor medicale, cât mai ales a pacienților pe care ii tratez, o astfel de alocare ce ar putea fi posibilă în viitor pentru activitățile din sănătate, ar reprezenta nu doar o acțiune istorică, ci garanția faptului că medicii vor putea oferi servicii medicale la cele mai înalte standarde.

Îndrăznesc să afirm faptul că o astfel de posibilitate ar conduce cu siguranță și la reducerea deficitului de personal medical, la reducerea migrației tinerilor medici care aleg să își finalizeze pregătirea în statele europene vestice și ulterior profesează în străinătate.

În prezent, alocarea bugetară pentru sănătate, la nivelul anului 2024, este de 4,5% din PIB, aproape egală cu nivelul din anul 2018, în condițiile în care media europeană a ajuns la 9%.

Din punctul de vedere al percepției publice, pentru români, domeniul sănătății este o prioritate, peste 95% dintre aceștia considerând serviciile medicale foarte importante. Raportat la nivelul considerabil al obiectivelor de investiții bugetate în ultimul an, în domeniul sănătății, precum și deschiderea Guvernului de a debloca peste 8.000 de posturi noi, în vederea angajării tinerilor, putem afirma că actualul Guvern răspunde pozitiv solicitărilor din sistem și acordă importanța cuvenită sistemului sanitar din România.