Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2024 > 30-04-2024

Ședința Camerei Deputaților din 30 aprilie 2024

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Adrian Alda

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:

  Adrian Alda - declarație politică: Și agricultura românească poate exploata eficient inteligența artificială;

Domnul Adrian Alda:

"Și agricultura românească poate exploata eficient inteligența artificială"

De multe ori, am auzit direct de la unii investitori în agricultură, din mass-media sau chiar aici, în Parlament, tot felul de observații și păreri legate de modul în care exploatarea domeniul agrar ar putea fi eficientizată la nivel național. Au fost prezentate și soluții, chiar dacă multe veneau de la oameni nefamiliarizați cu acest domeniu, dar și decizii radicale, voit coercitive, cum ar fi moțiunile simple, îndreptate împotriva miniștrilor noștri. Și aș sublinia că acestea deși sunt, în principal, apanajul opoziției, pot fi la fel de ușor transformate în tertipuri electorale pentru diverse câștiguri de imagine, mai mari sau mai mici, dar cu siguranță efemere. Cert este că de soluții potrivite am auzit de mult mai puține ori decât de demagogie politică sau imagologică. Iar ca specialist în agricultură, vă mărturisesc că am acordat, în ultima vreme, suficientă atenție integrării inteligenței artificiale și în acest domeniu principal ocupațional.

Concluzia la care am ajuns nu trebuie să sperie pe nimeni și nici nu se vrea sub nicio formă să se constituie într-un element de presiune pentru acceptarea inovației, pur și simplu inteligența artificială este și va rămâne mereu o opțiune la îndemâna oricui!

Așadar, pentru o agricultură de vârf în România, așa cum ne dorim cu toții, integrarea IA în operațiunile agricole reprezintă un salt ce poate oferi suport considerabil și ajutor fermierilor. Multe dintre aceste soluții inovatoare pot spori protecția culturilor și pot chiar conduce la obținerea unor hibrizi avansați, pentru că tehnologia facilitează procesele decizionale care depășesc capacitățile umane în ceea ce privește viteza, precizia, analiza și multitasking-ul. Spre exemplu, automatizarea, ghidată de IA, optimizează diverse sarcini precum semănatul exact, aplicarea de produse biologice sau de protecție a culturilor, cât și recoltarea. La toate aceste premise se adaugă și capacitățile de analiză predictivă ale IA, oferind prognoze meteorologice din care rezultă și predicțiile de productivitate ulterioară.

Fac aceste precizări, dragi români și dragi fermieri, pentru că, indiferent dacă ne permitem sau nu să investim de pe acum în astfel de proceduri încă prea puțin populare pentru majoritatea noastră, IA va determina agricultura viitorului.

Schimbările climatice, creșterea populației, protejarea mediului înconjurător și preocupările legate de securitatea alimentară au determinat industria agricolă să caute abordări inovatoare, care să îmbunătățească productivitatea culturilor. Și pe fondul complex al tuturor acestor noi provocări care continuă să vină spre noi, IA maximizează randamentul, reduce deșeurile și alimentează inovația în practicile agricole. Cu alte cuvinte, poate fi de un real ajutor, dacă este folosită cum trebuie. Acest aspect este gestionat de unele firme existente și pe piața internă care oferă, contra cost, diverse aplicații ajustate pentru nevoile fiecărei exploatații agricole în parte.

Din discuțiile purtate cu unii dintre fermierii care au apelat la sprijinul oferit de IA, vă informez și pe dumneavoastră, dragi investitori în agricultură, că aceste tipuri de platforme includ hărți de semănat cu viteză variabilă, imagini zilnice din satelit, de înaltă rezoluție, aplicații de fertilizare și fungicide, plus previziuni legate de datele de recoltare a diverselor culturi. Aceste aplicații vă pot simplifica sarcinile cotidiene, oferindu-vă instrumente pentru prioritizarea activităților dumneavoastră, conexate cu informații meteorologice locale, cât și cu recomandări personalizate privind irigația și management operațional exhaustiv.

Desigur că acest extra suport informațional, utilizabil de agricultori, nu va putea prelua locul normelor, directivelor sau al legilor care normează acest domeniu vast de activitate în viitorul apropiat. Însă, până la acel moment, și IA are nevoie de cele mai indicate reglementări legislative, atât la nivel național cât și european.

Tocmai din acest raționament complex, dar și pentru a preîntâmpina comentariile post-factum privind cadrul general dedicat ei, vă invit să cugetați cu atenție în data de 9 iunie, data alegerilor locale și europarlamentare, pentru că vă desemnați reprezentanții tuturor intereselor dumneavoastră pentru anii care vin. Doar prin intermediul celor mai experimentați candidați, România va avea un cuvânt important de spus și în această privință și în cadrul Parlamentului European. Iar Partidul Social Democrat are cea mai bună ofertă electorală pentru traiectul nostru național în comunitatea de state membre, cât și candidați adevărați profesioniști în sferele lor de activitate și de interes!

La fel și la nivel local, doar experții PSD în administrația locală, fie ei primari sau consilieri, pot acorda noi înlesniri pentru fermieri, în completarea exigențelor și a formelor de sprijin, prevăzute de legislația națională și de cea a Uniunii Europene.

În concluzie, depinde de fiecare dintre dumneavoastră dacă veți face uz de acest instrument de lucru avangardist, dar util pentru activitatea agricolă, și de cum îl veți folosi. Același lucru îl pot afirma și despre forța dumneavoastră de decizie, exprimată printr-un vot ferm pentru PSD și susținut de fapte concrete, nu demagogia opoziției.